Blog

Funkčný pohyb a TOP 5 CrossFit cvikov

Základná definícia CrossFitu znie: „Neustále sa meniaci funkčný pohyb vykonávaný vo vysokej intenzite.“ Čo presne táto vetička znamená, to sa účastníci nášho Pioneer kurzu pre začiatočníkov dozvedia už na prvom stretnutí. V tomto článku by sme sa ale radi povenovali aspoň časti z nej a dozviete sa aj to, aké sú naše najobľúbenejšie CrossFit cviky.

CrossFit Open a CrossFit Games

Sviatok CrossFitterov po celom svete či „Olympiáda v CrossFite“. Takto sa zvykne označovať udalosť roka, ktorá náš čaká vždy na začiatku marca – CrossFit Open, nasledovaná udalosťou CrossFit Games v lete. A práve jej každoročnosť nás skôr nabáda k pomenovaniu „majstrovstvá sveta v CrossFite“, veď olympijský cyklus trvá pravidelne štyri roky.

CrossFit pre začiatočníkov

Priemerný postup pri uvažovaní o CrossFite ako vhodom cvičení pre človeka je asi takýto: náhodou si započul debatu o CrossFite niekde v práci; na Instagrame ti „čírou náhodou“ vyskočilo CrossFitové „video, ktoré by ťa mohlo zaujímať“; popozeral si následne profily elitných atlétov s telami polobohov reprezentujúcich značku CrossFit®; našiel si profil svojho lokálneho CrossFit gymu a popozeral príspevky; a keďže ty, človek smrteľník, na toto, podľa vlastného pocitu, zatiaľ fyzicky nemáš, vygúgliš si nejaký vhodnejší neoficiálny „CrossFit pre začiatočníkov“ a uvidíš či ťa to bude baviť. Našiel si sa aspoň v 2-3 bodoch?

Je CrossFit vhodný pre ženy?

CrossFit je rovnako vhodný pre všetkých bez rozdielu pohlavia, veku, skúseností, fyzickej zdatnosti, dokonca aj v prípade prítomnosti fyzických indispozícií. Preto v rozvrhu CrossFit Journey niečo ako „CrossFit pre ženy“, alebo akokoľvek inak dedikované tréningy, nenájdete.  Všetky naše skupinové tréningy sú dostupné pre všetkých našich členov.

CrossFit tréningy

CrossFit tréningy sú špecifické časovým rozsahom 60 minúť. Ako už vieme, CrossFit je cvičenie vo vysokej intenzite. Preto sa dosiahnutie tréningových cieľov nie je nutné tráviť v gyme 2-3 hodiny, naopak, všetko vieme stihnúť v rámci jednej hodinky, ktorú si vie počas dňa niekoľkokrát za týždeň nájsť aj ten najvyťaženejší človek.

Čo je to CrossFit?

CrossFit môžeme definovať ako „neustále sa meniaci funkčný pohyb vykonávaný vo vysokej intenzite“. Nejde len o cvičenie sa samotné, ale hovoríme o celkovom zdravšom životnom štýle. Vďaka neustálej variabilite cvikov pri CrossFite nehrozí monotónnosť a stereotyp, naopak, motivuje k neustálemu všestrannému zlepšovaniu vlastnej fitness úrovne. Spájaním elementárnych kardia, silových a technických cvikov s vlastnou váhou i s bremenami, dochádza k zapájaniu širokého spektra svalov, resp. k celotelovému tréningu, čo je práve to, čo naše telá potrebujú pre svoj zdravý každodenný život.