Blog

Čo je to CrossFit?

CrossFit môžeme definovať ako „neustále sa meniaci funkčný pohyb vykonávaný vo vysokej intenzite“. Nejde len o cvičenie sa samotné, ale hovoríme o celkovom zdravšom životnom štýle. Vďaka neustálej variabilite cvikov pri CrossFite nehrozí monotónnosť a stereotyp, naopak, motivuje k neustálemu všestrannému zlepšovaniu vlastnej fitness úrovne. Spájaním elementárnych kardia, silových a technických cvikov s vlastnou váhou i s bremenami, dochádza k zapájaniu širokého spektra svalov, resp. k celotelovému tréningu, čo je práve to, čo naše telá potrebujú pre svoj zdravý každodenný život.

Bude dnešný WOD formou AMRAP alebo EMOM?

CrossFitová tabuľa je centrom pozornosti cvičencov pred každým tréningom. Každé ráno na nej pribudne popis denného tréningu s vypísaním jednotlivých cvikov, ale i definovaným formátom práce. A práve tieto formáty bývajú zašifrované v niekoľkých akronymoch, resp. skratkových slovách (ako napríklad WOD, AMRAP či EMOM), ktoré zo začiatku nemusia novicovi v gyme nič hovoriť. Poďme si ich teda spoločne prejsť! 

Oplatí sa fitness tréner / fitness trénerka?

Základná otázka, ktorá sa vynorí v mysli každého, kto len uvažuje o cvičení. Oplatí sa fitness tréner či fitness trénerka, keď si všetko vieme nájsť na internetových videách?

Jóga ako doplnok ku CrossFit tréningom

Jóga a CrossFit – dve úplne odlišné cvičebné metódy, pri ktorých sa môže na prvý pohľad zdať, že nemajú vôbec nič spoločné. V skutočnosti sa však vzájomne skvelo dopĺňajú. Či už cvičíte jógu a zvažujete, že k nej pridáte aj CrossFit, alebo naopak, cvičíte CrossFit a chceli by ste do svojho tréningového plánu začleniť aj jógu, určite neváhajte. Je to skvelý krok smerom k vyváženosti a celkovému zlepšeniu vašej fyzickej i psychickej kondície.

Fitness vs. CrossFit

Rozhodujete sa práve medzi fitness a CrossFit cvičením? Určite vám pomôže, ak budete poznať hlavné rozdiely medzi týmito dvoma cvičebnými prístupmi. Hoci majú obe formy cvičenia majú spoločný cieľ – zlepšenie fyzickej kondície a zdravia – rozdielov je viac, ako sa môže zdať na prvý pohľad. Poďme sa pozrieť na to, v čom sa fitness a CrossFit zásadne líšia.

Zdravé cvičenie

Cvičenie je kľúčovou súčasťou zdravého životného štýlu, no často zabúdame na to, aké dôležité je cvičiť bezpečne a zároveň efektívne, aby sme dosiahli svoje ciele. Pri akomkoľvek cvičení je kľúčovým faktorom práve bezpečnosť, pretože zranenia vám môžu nielen na chvíľu prerušiť váš cvičebný režim, ale môžu viesť i k dlhodobým zdravotným problém. Ako teda na zdravé, bezpečné a efektívne cvičenie?